Çocuklarda Romatizmal Kalp Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çocuklarda Romatizmal Kalp Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çocuklarda romatizmal kalp hastalığı, kalp kapakçıklarında kalıcı hasara yol açan bir durumdur. Bir çocuğun romatizmal ateşi olduktan sonrasında gelişebilir. Romatizmal ateş, vücudun boğazda yada bademciklerde streptokok enfeksiyonuna verdiği tepkidir. Romatizmal ateş esnasında kızarma takip edebilir. Bu kırmızılık, pürüzlü bir deri döküntüsü ile beraber boğazın streptokok enfeksiyonudur. Romatizmal ateş eklemleri, cildi, deri altındaki dokuyu, beyni ve kalbi etkileyebilir. Kalbi etkiliyorsa romatizmal kalp hastalığı olarak adlandırılır.
Çocuklarda romatizmal kalp hastalığı sebepleri nedir?
Romatizmal kalp hastalığına romatizmal ateş neden olur. Romatizmal ateş, tedavi edilmemiş yada yeterince tedavi edilmemiş bir strep enfeksiyonunun bir komplikasyonudur.
Hangi çocuklar romatizmal kalp hastalığı riski altındadır?
Çocuklarda romatizmal kalp hastalığı nadirdir şundan dolayı romatizmal ateş de yaygın değildir. Romatizmal ateş, 5 ila 15 yaş arasındaki çocuklarda daha sık görülür. Bu, bilhassa sık sık streptokok boğaz enfeksiyonu geçirmiş olan çocuklarda geçerlidir. Strep enfeksiyonlarının gözden kaçması ve tedavi edilmemesi daha ihtimaller içinde olduğundan, muayene yapılmazsa romatizmal kalp hastalığı için bir risk faktörüdür.
Çocuklarda romatizmal kalp hastalığı emareleri nedir?
Çocuklarda kalbi etkileyen aşağıdaki emare ve semptomları olabilir:
Nefes almada güçlükGöğüs ağrısıAyak ve bileklerde şişme (ödem)Kalp mırıltısıÇocuğunuzda ek olarak romatizmal ateşin başka emare ve semptomları olabilir. Bunlar şunlardır:
Eklem ağrısı ve şişlik DöküntüDeri altında minik, sert, yuvarlak yumrular (nodüller)Düzensiz yada sarsıntılı hareketlerGöbek (karın) ağrısıBurun kanamasıAteşÇocuklarda romatizmal kalp hastalığının emareleri öteki sıhhat koşulları benzer biçimde olabilir. Çocuğunuzun teşhisi için doktorun görmesini sağlayın.
Çocuklarda romatizmal kalp hastalığı Nasıl teşhis edilir?
Çocuk doktoru, romatizmal ateş yada strep enfeksiyonları olmak suretiyle çocuğunuzun emarelerini ve sıhhat durumunu soracaktır. Çocuğunuza fizyolojik bir muayene yaptıktan sonrasında aşağıdaki testleri isteyebilir:
Boğaz kültürüElektrokardiyografi.  Kalbin elektriksel aktivitesini ölçmek için bir kontrol.Ekokardiyografi. Kalbin görüntüsünü ve ses dalgalarını (ultrason) kullanan bir görüntüleme testidir.Kan testleriÇocuklarda romatizmal kalp hastalığı Nasıl tedavi edilir?
Tedavi, çocuğunuzun emarelerine, yaşına ve genel sağlığına bağlı olacaktır. Ek olarak durumun ne kadar şiddetli olduğuna da bağlı olacaktır. Çocuğunuzun doktoru sizi büyük olasılıkla bir pediatrik kardiyologa sevk edecektir. Çocuklarda kalp sorunlarını tedavi etmek için hususi eğitim almış bir doktordur. Evladınız semptomlarına bağlı olarak başka uzmanlarla da görüşebilir.
Romatizmal kalp hastalığı olan evlatların emareleri iyileşene kadar dinlenmeleri gerekecektir.
Çocuğunuzun doktoru, aşağıdaki ilaçlardan bir yada daha fazlasını reçete edebilir:
Akut strep enfeksiyonunu tedavi etmek için antibiyotiklerTekrarlayan strep enfeksiyonunu önlemek için uzun soluklu antibiyotiklerKalpte ve vücudun öteki bölümlerinde iltihabı hafifletmek için steroidler yada steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlarKalp yetmezliği gelişirse su hapları (diüretikler)Ateş ve artrit semptomlarının tedavisi için anti-enflamatuar ilaçÇocuğunuzun başka ilaçlara da ihtiyacı olabilir. Bazı evlatların hasarlı kalp kapakçıklarını onarmak yada değiştirebilmek için ameliyat olması gerekir.
Romatizmal kalp hastalığının ihtimaller içinde komplikasyonları nedir?
Romatizmal kalp hastalığının komplikasyonları şunlarıdır:
Kalıcı kalp hasarıAkut yada kronik kalp kapakçığı hastalığıKalp yetmezliğiKalpte enfeksiyon (endokardit)Çocuğumda romatizmal kalp hastalığını önlemek ıçin ne yapabilirim?
Boğaz boğazının neye benzediğini bilerek ve bunun için tedavi alarak romatizmal ateş ve romatizmal kalp hastalığını önlemeye destek olabilirsiniz. Çocuğunuzun doktoru, boğaz ağrısı olup olmadığını görmek için bir boğaz kültürü yada süratli antijen tespit testi (RADT) yapabilir.
Romatizmal kalp hastalığından ziyan olmuş kalp kapakçığı olan evlatların dişlerini ve diş etlerini temiz tutmaları gerekir. Ek olarak koruyucu antibiyotiklerle tertipli diş muayeneleri de yaptırmaları gerekir. Bu adımlar, hasarlı kalp kapakçıklarının enfeksiyonlarını önlemeye destek olabilir.
Çocuğumun romatizmal kalp hastalığı ıle yaşamasına Nasıl destek olabilirim?
Çocuğunuzun kalbini denetlemek için tertipli muayenelere ihtiyacı olacaktır. Ek olarak, kalbin tekrarlayan teşhis testleri de olabilir.
Çocuğunuzun romatizmal ateşi var ise, doktorunun birkaç yıl süresince yada belirli bir yaşa kadar alması için periyodik antibiyotikler yazabilir. Antibiyotikler romatizmal ateşin geri gelmesini engeller. Ek olarak kalp hasarı riskini de azaltırlar. Çocuğunuzun reçete edilmiş olduğu şekilde antibiyotik almaya devam etmesi önemlidir.

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir