Etiket: Çocuk Sağlığı

İmpetigo çocuklar içinde, bilhassa okul öncesi ve okul çağındaki çocuklar içinde oldukca yaygın bir cilt enfeksiyonudur. Yüzde, ellerde, bacaklarda ve çocuk bezi bölgesinde kabarcıklara yada yaralara neden olabilir. İmpetigo nedir? İmpetigo, bakterilerin neden olduğu yüzeysel bir deri enfeksiyonudur ve çoğu zaman gruplanmış ve kırmızı bir tabana haiz lezyonlara neden olur. Lezyonlar büyür ve çoğalır. Tipik impetigo olan…

Bağışıklık sistemi, vücutta enfeksiyondan korunmaya destek olan hücrelerden oluşur. Çocuğunuzun bağışıklık sistemi, hastalığa yol açan bakteri yada virüslere saldırarak çocuğunuzu enfeksiyonlardan korur. Besin alerjisi, bağışıklık sistemi vücudun belirli bir yiyeceğe yada besin bileşenine (süt, un yada kuruyemişte bulunan proteinler) tepki geliştirmesine neden olduğunda ortaya çıkar. Besin alerjisinin yaygın gastrointestinal emareleri şunlardır: Karın ağrısıKusmaİshalMide bulantısıDiğer semptomlar içinde kurdeşen…

Bir ayağın, topuktan (kalkaneum) ayak toplarına (metatarsal) uzanan iç kısım süresince ayağın ortasını yerden yükselten naturel bir kavisi vardır. Bu kemer küçüldüğünde ve ayağın tüm tabanı zeminde olduğunda, o süre düztabanlık olarak adlandırılır. Bebeklerde ve yürümeye başlamış olan çocuklarda düz ayaklar normaldir bu sebeple ayaklarındaki kemerler hemen hemen gelişmemiştir. Ayak kemeri bir çok kişi için çocukluk süresince…

Çocukluk çağı obezitesi hem sıhhat hem de fizyolojik görünüm sebebiyle can bunaltıcı bir durumdur. Bu sebeple hareketli olmak ve spor yapmak sağlığınız için oldukca mühim bir mevzudur.  Ek olarak, fizyolojik aktivite çocuğunuzun kendine itimatını de artıracaktır. Çocukluk çağı obezitesi ile savaşım, zamanımızın en ciddi sıhhat problemlerinden biri haline geldi. Ortaya çıkan birçok hastalığın riskini azaltabilmemiz için probleminin…

Çocuklarda zatürre, virüs, mantar, bakteri ve parazitlerin neden olabileceği bir akciğer enfeksiyonudur. Zatürre, viral yada bakteriyel hastalık ilkin ortaya çıkmış olduğu için gelişen ikincil bir hastalıktır. Çocuklarda Zatürre vakalarının bir çok çoğu zaman bir virüsün vücuda girmesinden doğar, ek olarak zatürree soğuk algınlığı sonrasında da ortaya çıkabilir.  Emareleri soğuk algınlığı yada boğaz ağrısından 2 yada 3…

Çocuklarda romatizmal kalp hastalığı, kalp kapakçıklarında kalıcı hasara yol açan bir durumdur. Bir çocuğun romatizmal ateşi olduktan sonrasında gelişebilir. Romatizmal ateş, vücudun boğazda yada bademciklerde streptokok enfeksiyonuna verdiği tepkidir. Romatizmal ateş esnasında kızarma takip edebilir. Bu kırmızılık, pürüzlü bir deri döküntüsü ile beraber boğazın streptokok enfeksiyonudur. Romatizmal ateş eklemleri, cildi, deri altındaki dokuyu, beyni ve kalbi etkileyebilir. Kalbi etkiliyorsa romatizmal kalp…

Orta kulak enfeksiyonu, kulak zarının arkasındaki sıvıdaki bir enfeksiyondur. Enfeksiyona bir bakteri yada virüs neden olabilir. Minik çocuklarda orta kulak enfeksiyonu oldukca yaygındır. Evlatların %80’inden fazlası üç yaşlarındayken bu rahatsızlığı geçirir. Orta kulak enfeksiyonlarının tıbbi adı orta kulak iltihabıdır. Orta kulak enfeksiyonu emareleri Orta kulak enfeksiyonu olan bir çok çocuk, kulak ağrısından, kulakta dolgunluk yada tazyik hissinden yakınma eder. Kendilerini dengesiz hissedebilirler ve…

Laktoz intoleransı, laktaz eksikliğinden meydana gelen bir durumdur. Bu enzimin yetersiz miktarları, vücudun sütte bulunan bir şeker olan laktozu sindirememesine neden olabilir. Laktaz eksikliği, bazı kişilerde rahatsız edici semptomlara neden olabilir ve bu kişilerin laktoz intoleransı olduğu söylenir. Çocuklarda laktoz intoleransı emareleri, süt ürünlerini yedikten yada içtikten sonrasında hoş olmayan semptomlar izah edebilir. Bu semptomlar içinde şişkinlik, ishal…

Birçok çocuk, çocuklukları süresince ara sıra kabızlık geçirebilir. Çocuklarda kronik kabızlık, birazcık farklıdır, sadece tedavisi fazlaca daha zor bir durumdur. Kronik kabızlık uzun soluklu rahatsızlığa ve bağırsak kontrolünün yitirilmesine neden olabileceğinden hem anne babalar hem de çocuklar için fazlaca sıkıntılı olabilir. Bağırsaklar Nasıl çalışır? Çocuklarda kronik kabızlığın Nasıl geliştiğini idrak etmek için gastrointestinal sistemin Nasıl çalıştığını bilmek yararlıdır.  Bir şahıs yiyecek…

Çocuklarda idrar kaçırma, hela eğitiminden sonrasında ayda iki yada daha çok kez meydana gelen istemsiz idrar çıkışı olarak tanımlanır. Yatak ıslatma (gece idrar kaçırma) ve gündüz inkontinansı, anne babalar ve çocuklar için bir hayal kırıklığı deposu olabilir. Çocuklar, bilhassa büyüdükçe, gündüz ve gece altına kaçırmaları sebebiyle utanç, kaygı etme ve hatta kızgınlık hissedebilirler. Anne babalar, çocuğun idrarını neden…

Gelişme ağrıları, çoğu zaman bir çocuğun bacaklarında yada daha azca yaygın olarak kollarda görülen ağrılı yada zonklayıcı bir ağrıdır. Çocuklarda en sık görülen ağrı türüdür. Gelişme ağrıları çoğu zaman 2 ila 12 yaş arasındaki çocuklarda görülür, çoğu zaman 3 ila 5 yaş içinde adım atar. Dışlama tanısıdırlar, şu demek oluyor ki öteki rahatsızlıklar bilindikten sonrasında teşhis edilirler. Gelişme ağrıları çoğu zaman öğleden…

Çocuklarda böbrek yetmezliği, düzgüsel böbrek fonksiyonunun kaybıyla sonuçlanan böbreklerde geçici yada kalıcı hasarı ifade eder. İki değişik böbrek yetmezliği türü vardır: akut ve kronik. Akut böbrek yetmezliği ansızın adım atar ve potansiyel olarak geri dönüşümlüdür. Kronik böbrek yetmezliği minimum üç ay süresince devam eder ve ilerleyici böbrek fonksiyon yitirilmesine neden olabilir. Akut ve kronik böbrek yetmezliğinin sebepleri, semptomları, tedavileri…

Astım, çocuğunuzun hava yollarının bazı şeylere (tetikleyiciler) duyarlı olmasına yol açan uzun soluklu (kronik) bir akciğer hastalığıdır. Çocuklarda astım görülmeden ilkin hava yollarında aşağıdaki durumlar görülebilir: Hava yollarının etrafındaki astar şişer.Hava yollarının etrafındaki kaslar kasılır.Hava yolları normalden daha kalınca mukus üretir.Tüm bunlar hava yollarının daralmasına neden olur. Bu, havanın çocuğunuzun akciğerlerine girip çıkmasını zorlaştırır ve astım semptomlarına…

Çocuklarda aft yaraları tekrarlayan bir rahatsızlıktır. Tehlikeli olmamalarına karşın ağrı ve hastalık yaratabilirler. Çoğu zaman dudakların içinde, ağzın çatısının arka kısmında (yumuşak damak), yanaklarda yada dilde bulunurlar. Çocuklarda aft yaraları görülmesi ilk başta kaygı verici olabilir. Sadece Ulusal Biyoteknoloji Informasyon Merkezi’nde gösterilen bir makalede anlatıldığı şeklinde, bu yaralar hafiftir ve kısa sürede kendiliğinden kaybolur. Bu yazıda sizler için farmakolojik ve organik tedavi…

Kolonoskopi, evlatların neden ishal, kanama ve mide ağrısı bulunduğunu bulmak için bir kamera ile monte edilmiş dar bükülebilir bir tüpe haiz, bağırsaklara direkt bakmaya yarayan bir testtir. Evlatların neden kolonoskopiye gereksinim duyabileceklerini, kolonoskopiye Nasıl hazırlanacaklarını ve kolonoskopiden sonrasında neler bekleyebileceklerini bu yazımızda bulacaksınız. Kolonoskopi nedir? Kolonoskopi çocuklarda neden ishal, kanama ve mide ağrısı bulunduğunu anlamaya destek…