
Hamilelikte Suyun Yararları Nedir?
Sıhhatli bir kişinin sağlığını koruyabilmesi için gün içinde yedikleri kadar içtiği su miktarına da dikkat etmesi gerekir. Doktorlar düzgüsel bir insanoğlunun gün içinde azami 2 – 2,5 litre su içilmesinin vücut fonksiyonları için lüzumlu bulunduğunu söylerler. Sadece durum hamilelik şeklinde en basitinden iki canlı yaşadığınızda ve hatta o bebeğin su içinde yaşadığını düşündüğünüzde oldukça daha yaşamsal bir ehemmiyet kazanır. Hamilelik döneminde anne adayının yediği besinlerin bebeği beslemesi şeklinde içtiği su miktarı da direkt olarak bebeği etkisinde bırakır. Şu şekilde ki anne karnında bebeğin yaşaması için amniyotik sıvının da oluşması ve tertipli aralıklarla yenilenmesi gerekir. Amniyotik kese içindeki bu sıvı bebekle direkt etkileşim hallindedir ve bebekle beraber anne adayının sıvı alımı doğrultusunda içinde ne olduğu de şekillenir. Hamilelikte su içmek hem bebeğin yaşam alanıyla beraber gelişimi hem de anne adayının yaşamsal fonksiyonları için oldukça önemlidir.
Hamilelikte Ne Kadar Su İçilmelidir?
Herhangi
bir hususi durumu olmayan insanoğlunun bile günlük 2,5 litreye yakın su içmesi
beklenirken, hamilelerde bu miktar oldukça daha fazladır. Hamilelik döneminde anne
adaylarının günlük olarak 3- 3,5 litreye yakın su içmeleri önerilir. Genel
olarak su içmekte zorluk çeken ya da gün içinde unutan biriyseniz yanınızda
şişe ya da matara taşıyarak yudum yudum içmeyi deneyebilirsiniz. Bu şekilde
içerek midenizde şişlik oluşmasını ve tokluk hissi yaratmasını da engellemiş
olmuş olursunuz. Direkt su içmeniz haricinde vücudunuz gün içinde tükettiği sebze
ve meyvelerden de belli oranda su alır. Bilhassa meyveler su oranı açısından
da oldukça zengindir. Buna karşın direk su tüketiminizin yerini tutmadığından
bilhassa hamileliğinizin ilk aylarından itibaren günlük 3,5 litreye yakın su
içmeyi dikkatsizlik etmemeniz gerekir.
Hamilelikte Su İçmenin Yararları
Günlük bedensel fonksiyonlarınızın sıhhatli bir halde gerçekleştirilmesi için lüzumlu olan su, anne adayının hamileliğe dayalı bazı şikayetlerini de azaltır. Hamilelikle beraber artan su ihtiyacının karşılanması hem bebeğin hem de annenin bedenin bazı pozitif yönde etkilere haizdir.
Anne adayının kafi su tüketimi gebeliğe bağlı oluşan kabızlık, hemoroid ve idrar yolları enfeksiyonu şeklinde sorunların giderilmesine destek olurAnne adayının cildinin daha parlak ve sıhhatli görünmesine destek olurHormon değişikliğine bağlı olarak anne adayının vücut ısısı artar, tertipli su tüketimi bu dengeyi sağlamalarını kolaylaştırırAnne adayının hamileliğin ilk aylarındaki bulantılarına ve mide yanması şeklinde şikayetlerine iyi gelir. Ek olarak bu zamanda yaşanmış olan kusmalardan sonrasında ne olursa olsun sıvı alımı takip edilmelidir. Aksi halde yaşanacak dehidrasyon anne ve bebek için yaşamsal risk oluşturur. Gün içinde susuz kalınması bitkin hissedilmesine ve buna bağlı baş ağrılarına sebep olur. Anne adayının kafi miktar su içerek kendini daha iyi hissetmesi mümkündür. Hamilelik döneminde oluşan ödemin de en etkili çaresi bolca oranda su tüketilmesidir. Hamilelikte bolca su içmek bebeğin içinde yaşamış olduğu amniyotik sıvının temizlenmesinde de mühim bir etkiye haizdir. Hamilelikte su içmek anne adayının yaşamış olduğu rahim kasılmasını azaltarak erken doğum riskini de azaltır.