
Hamilelikte Ateş Sebepleri Ve Tedavisi
Hamilelikte ateş, bilhassa hamileliğin ilk aylarında doğmamış çocuğa zarar verebileceği korkusundan dolayı hamile hanım için çoğu zaman bir kaygı deposudur.
Fazlaca iyi bildiğiniz benzer biçimde, vücut ısısındaki artış, vücudun virüs ve bakterilerle savaşma sürecini başlatan bir müdafa mekanizmasıdır.
Hamilelik esnasında, bilhassa mevsimsel değişikliklerde yada savunmasındaki bir zayıflık sebebiyle hamile kadının grip yada soğuk algınlığı geçirmesi mümkündür.
Yüksek ateş (39 dereceden fazla) bebeğin gelişimini etkilemez, hatta hamileliğin ilk üç ayında malformasyonlar ürettiği yada kendiliğinden düşükle benzer olduğu bile reddedilmiştir. Sadece bunu etkileyebilecek şey, bu ısı artışına yol açan nedendir.
Bu yüzden, ateşin hamilelikteki herhangi bir hastalık sebebi bulunduğunu düşünmek ve bazı semptomlara karşı tetikte olmak önemlidir.
Devasa yükseklikte ateş (39 derecenin üstünde)Sık sık kusmaİshalAğrılı bir halde idrara çıkma (idrar enfeksiyonunun emaresi olabilir)Vajinal kanamaAmniyotik sıvı kaybıYoğun baş ağrısıVajinal sıvı kaybıKarın ağrısı yada uterus kasılmalarıBu semptomlardan herhangi biri ile karşılaşan hamile hanım acilen doktora görünmelidir. Onlara yol açan net bir neden yoksa, bu bir tür enfeksiyon yada preeklampsi benzer biçimde ciddi hastalıkların bir işareti olabilir.
Hamilelikte ateş Nasıl tedavi edilir?
Hamilelik haricinde herhangi bir durumda ateşi düşürmek için ateş düşürücü kullanırız, sadece hamilelik esnasında fetüse zararı olan olabileceğinden korkarak ilaç almaktan kaçınmaya çalışırız.
Parasetamol, hamilelikte tıbbi reçete ile ateşi tedavi etmek için daha güvenli bir ilaç olarak kabul edilir.
Bazı emekler, sık sık parasetamol alımını çocukluk çağlarında artmış astım riski ile ilişkilendirmiş olsa da, tavsiye edilen dozlarda, zararı olan tesirleri yoktur ve bu yüzden hamilelik esnasında kontrendike değildir.
Ateşi düşürmek için organik yöntemler
İlaçların vücut ateşini düşürmek için alternatif yöntemler de vardır, mesela:
Fazla giysileri çıkarınIlık suyla duş alın (vücut sıcaklığından bir aşama daha düşük)Bolca su ve sıvı tüketinC vitamini (meyve suları), infüzyonlar, et suları yönünden varlıklı besinler alın,Son olarak dinleninBu çareler uygulamaya konulmasına karşın ateş devam ederse doktora görünmek gerekir.
Bir çok süre ateş ciddi değildir, çoğu zaman mevsimsel gripten yada bağışıklık sisteminin dengesizliğinden oluşur, sadece bu süreç fetüsü ciddi şekilde tehlikeye atabileceğinden, hamilelikte ateş dikkatsizlik edilmemelidir.
Hamile bayanların vücut ısısı, vücutlarının yaşamış olduğu hormonal ve metabolik değişimler sebebiyle artma eğilimindedir. Bununla beraber, 38 dereceye kadar olan düşük dereceli bir ateş, artmaya başladığında, anne ve gelecekteki bebekte problemler oluşturabileceğinden için bir doktora danışmak gerekir.
Hamilelikte ateş bebeğinize zarar verir mi?
Hamileliğin ilk üç ayında düşük ateş herhangi bir soruna neden olmaz, sadece yüksek ateş yavrunuz için tehlikeli olabilir. Bunun sebebi, erken evrelerde fetal gelişmenin, sıcaklığa duyarlı protein aktivitesine büyük seviyede bağımlı olmasıdır. Isı normalden yüksekse, proteinlerin işleyişini engeller ve düşüklere neden olabilir.
Bir araştırmaya bakılırsa, hamileliğin erken döneminde ateş, bebeklerde ağız yarıklarının oluşma riskini artırıyor. Bununla beraber, ateş düşürücülerin (ateşi düşürmek için kullanılan ilaçlar) kullanılması zararı olan tesirleri azaltabilir.
Üçüncü üç aylık dönemde ateş, rahim iç yüzeyiyle ilgili olmadıkça yavrunuz için herhangi bir soruna neden olmaz.
Bolca su içerek ve dinlenerek ateşinizi tedavi edebilirsiniz. Kendinizi fazlaca rahatsız hissediyorsanız yatakta dinlenin, sadece battaniyenin altında fazlaca ısınmamaya ve terlememeye dikkat edin. Hamileyken aşırı ısınmamak en iyisidir. Hamilelikte ateş için herhangi bir ilaç almadan ilkin daima doktorunuza danışın.