Dolaşım Sistemi Hastalığı: Preeklampsi

Dolaşım Sistemi Hastalığı: Preeklampsi

Çoğu zaman hamileliğin son haftalarında meydana gelen preeklampsi nadir görülen bir hastalıktır. Öteki adı gebelik zehirlenmesi olan bu hastalık süratli yada yavaş ilerleyen yüksek gerilim tablosuyla seyreden bir hastalıktır.
Preeklampsi anne ve bebeğin sağlığını ciddi seviyede etkileyebilecek ve ender de olsa ölüme yol açabilecek bir hastalıktır. Hastalığa yakalanan anneler preeklampsiye örneksiz bir nöbet çeşidi olan eklampsi nöbetini geçirebilirler.
Preeklampsi hafifçe yada şiddetli olarak seyr edebilmektedir.
Hafifçe Preeklampsi: Gerilim ölçümünde fark edilen küçük bir artış bile hastalık emaresi olabilir fakat şiddetli olmadığı için bunu hissetmeyebilirsiniz. Belirtilerin görüldüğü ilk günden itibaren tertipli hekim kontrolü yapılmalı ve zamanı ulaştığında sonlandırılmalıdır.
Şiddetli Preeklampsi: Şiddetli seyreden preeklampsi sonucunda gerilim değeriniz hızla yükselebilir. Emarelerini ağır hissedeceğiniz bu durumda hastaneye yatış yapmanız gerekebilir nadiren de olsa erken doğum planlamaları yapılabilir.
Bazı durumlarda hastalar hafifçe ve şiddetli preeklampsi içinde bir yerde kalabilir. Bu durumda hastalar şiddetli preeklampsiye geçmemek için hekim nezarete altında yatış gerçekleştirmeleri gerekebilir.
Gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) emareleri nedir?
Preeklampsi emaresi nedir diye bakacak olursak buna tek bir yanıt veremeyiz. Hastalık genel dolaşım sistemini etkilediği için çeşitli emare ve bulgular ortaya çıkarabilir.
Hamilelikte yaşanmış olan bu durumda genel olarak ortaya çıkan emareler şu şekilde sıralanabilir;
Vücut sıvılarında aşırı artış. 1 yada 2 günde gözle görülür kilo artışıÖzellikle sağ tarafı tutan bir karın ağrısıŞiddetli baş ağrısıRefleks kayıplarıİdrar yapımında azalmaİdrarda proteine rastlanmasıBaş dönmesiBulantı ve kusmaBulanık görüşÖdemBebek hareketlerinde azalmaPreeklampsi (gebelik zehirlenmesi) emareleri ne vakit görülmeye adım atar?
Preeklampsi nadiren de olsa hamileliğin 20. haftasında meydana gelebilmekle birlikte çoğunlukla 34. hafta görülür. Bazı durumlarda doğum sonrası devam eden ilk 48 saate içinde preeklampsi emareleri görülmeye başlanabilir.
Preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) tanısı Nasıl konur?
Bazı gebeler yukarıdaki emareleri aynı anda görmeye başladığında Preeklampsi teşhis benzer biçimde soruları arayabilirler.gebelik döneminde yukarıda görülen belirtilerden bilhassa yüksek gerilim, ödem, bulantı ve bulanık görüş benzer biçimde emareler aynı anda görülmeye başlanmışsa acilen hanım hastalıkları ve doğum polikliniğine başvurmaları gerekmektedir.
Aşağıdaki belirtilerden tamamını taşıyorsanız preeklampsi mevcut anlamına gelir.
İdrarda mevcut proteinYükselen tansiyonAzalan trombosit oranıKaraciğer enzimlerinde artışPreeklampsi (gebelik zehirlenmesi) tedavisi nasıldır?
Preeklampsinin tek tedavisi doğumdur. Şiddetli vakalarda doğum zamanı gözetmeksizin doğum eyleminin başlaması gerekir.
Hafifçe vakalarda ise belirtilerin şiddetine ve gebeliğin geldiği haftaya gore önlemler değişim izah edebilir. 34. hafta gelmemiş olan gebeliklerde hafifçe preeklampsi durumunda annenin izlemi sağlanarak gebelik zehirlenmesi denetim altında tutulabilir.
Preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) açısından risk altında olanlar
40 yaş ve üstü yaşa haiz olmaAfrikalı-Amerikalı olmakİlk gebelikFazla doğum yapmış olmakHamile kalmadan ilkin hipertansiyona haiz olmakGeçmiş gebeliklerde preeklampsi öyküsüAilede preeklampsi geçiren anne-kız kardeş olmasıObeziteİkiz üçüz benzer biçimde çoklu gebelikTüp bebek benzer biçimde faktörler preeklampsi açısından risk altında olan gruplardır.Preeklampsi(gebelik zehirlenmesi) komplikasyonları nedir ?
Preeklampsi nadiren de olsa şiddetli vakalarda çeşitli komplikasyonlara neden olabilmektedir.
Preeklampsi vakasında yükselen gerilim sebebiyle plasenta kafi kanı anneden alamayabilir, bu da bebeğin kalmasını engelleyeceği için bebeğinizin minik doğmasına neden olabilir. Buna fetal gelişme engellenmesi adı verilir.
Ek olarak erken doğumla sonuçlanan vakalarda yenidoğan gelişimini sağlayamadığı için öğrenme güçlüğü, epilepsi, serebral palsi ve duyu problemleri benzer biçimde komplikasyonlar da görülebilmektedir.
Yukarıdakilerin haricinde preeklampsi de görülen öteki komplikasyonlar ise şunlardır;
İnmeNöbetGöğüs boşluğunda sıvı birikmesiKörlükKaraciğerde meydana gelen lokal kanama odaklarıDoğum sonrası kanamaKırmızı kan hücrelerinin parçalandığı durumlarda hemolizKaraciğer enzimlerinin yükselmesiTrombosit miktarında azalma benzer biçimde komplikasyonlar görülebilmektedir.Preeklampsi önlenebilir mi ?
Anne adayları hamile kalmadan ilkin bazı araştırma yaparak hastalık önlemleri için hanım doğum hastaneleri benzer biçimde araştırmalara girmekte, ihtimaller içinde önlemleri öğrenmek istemektedirler.
Eğer siz de yukarıdaki sayılan risk gruplarından birine dahilseniz çeşitli önlemler alarak gebeliğinizde preeklampsiye yakalanma riskinizi mühim seviyede azaltabilirsiniz. Aşağıdaki sıralanan bazı önlemleri alarak hastalığı önlemek mümkün olacaktır.
Aşırı kilolardan kurtulmaSigara içiyorsanız bırakmaDüzenli egzersizMevcut gerilim hastalığınız var ise denetim altında tutmak ve hekim istemişse aspirin kullanmak preeklampsi olma riskini büyük seviyede azaltacaktır.

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir