Çocuklarda Bilimsel Düşünmeyi Sağlamaya Yardımcı Besinler Nelerdir ?

Çocuklarda Bilimsel Düşünmeyi Sağlamaya Yardımcı Besinler Nelerdir ?

Küçüklerin hem bilimsel niteliği olan hem de kişisel gelişimleri için pek oldukca faydası olduğundan, çocuklarda bilimsel düşünmeyi teşvik etmek önemlidir. Çocuklarda bilimsel düşünceyi teşvik etmek bilimsel niteliği olan düzeyde oldukça faydalıdır. Bir tek bilimsel niteliği olan düzeyde değil, bununla beraber günlük yaşamlarında ve kişisel gelişimlerinde de. Muhakeme ve mantığın gelişimi, karşılaştıkları sorunları çözmelerine ve karşılaştıkları yeni durumlara uyum sağlamalarına destek olmada belirleyici olacaktır.
Bilimsel düşünceden bahsettiğimizde, yalnız bilimle ilgili olan şeyden bahsetmiyoruz (matematik, biyoloji, mühendislik, tıp, geometri vb). Bununla beraber özerk olma ve günlük yaşamın sorunlarını çözme kapasitesinden de bahsediyoruz. Bu yazımızda, bilimsel düşünceyi teşvik ettiğinizde ufaklıklara sağladığınız faydalara bakacağız.
Çocuklarda bilimsel düşünceyi teşvik etmek neden önemlidir?
Daha ilkin de söylediğimiz şeklinde, küçüklerde bu tür düşünmeyi teşvik etmek oldukca önemlidir. Çocuklarda bilimsel düşünceyi teşvik etmek aşağıdaki mevzularda yarar sağlar:
Gerçek durumlarda problemleri çözmek için öğrenmeyi geliştirir.Evlatların çevrelerinde meydana gelenleri gözlemleme ve çözümleme etme kapasitesini artırır. Bununla beraber akıl yürütme kapasitelerini geliştirir ve daha karmaşık fikirlerin inşasını teşvik eder.Eğitim kapasitelerini geliştirir ve kendi çözümlerini yapmaları için stratejiler geliştirir.Evlatların çevreleriyle ve onu idrak etme biçimiyle ilişkilerini kuvvetlendirir.Kişinin kendi öğrenmesini geliştirmesine destek verir.Mekân algılarını ve fizyolojik çevreyle ilişkilerini geliştirir.Bunlar, çocuklarımızda bilimsel düşünceyi teşvik etmenin mühim olduğu faydalardan yalnız birkaçı. Bu sayede zor durumlarla sorunlarını çözebilecekler ve değişik bakış açılarından çözümleme edebilecekler ve içinde yaşadıkları dünya hakkında küresel bir gösterime haiz olacaklar.
Bilimsel düşünceyi yeterince teşvik etmek için nelere dikkat etmelisiniz?
Bilimsel düşüncenin gelişmesinin kafi olması için, bazı temel yönleri hesaba katmalısınız. Aşağıda dikkat etmemiz ihtiyaç duyulan mevzular sıralanmıştır:
Çocuğunuzun günlük yaşamında bilimsel düşünceyi kullanın.Karmaşık durumları çözmek için mantığı kullanın.Çocuğunuzun çevresini gözlemleyebilmesi ve buna nazaran hareket etmesini çözümleme edebilmesi için lüzumlu beceri ve teknikleri sağlayın.Hata yapsalar bile evlatları denemeye teşvik edin. Çözümleri denemeli ve işe yaramazlarsa onları değiştirmelidirler.Çocuklarda bilimsel düşünmeyi teşvik etmek için ipuçları
Bilimsel düşünme, evlatların gerçekleri, fikirleri ve sebepleri etkileriyle ilişkilendirmesine destek verir. Günlük hayatımızda bazı rahat uygulamaları kullanırsak, bu düşünceyi, mantığı ve tümdengelimi geliştirmelerine destek olacağız. Bu anlamda uygulayabileceğiniz bazı ipuçlarına bakalım:
Dünya hakkında meraklarını teşvik edinKüçükleri etraflarındaki tüm nesneleri araştırmaya, işlerin Nasıl çalıştığını ve ne işe yaradığını anlamaya teşvik etmeliyiz. Anne babalar, minik oldukları andan itibaren, değişik malzemeler, kumaşlar, oyuncaklar vb. dahil her tür nesneyi kullanmalarına izin vermelidir. Elbet, nesneler güvenli olduğu sürece. Çocuklar ilkin dokunarak ve görerek nesneler arasındaki renkleri, şekilleri, boyutları açısından farklılıkları belirleyeceklerdir. Bununla beraber özelliklerini ve işlevlerini de araştıracaklar. Büyüdükçe, neden-sonuç ilişkisini çözümleme etmek için bazı deneyleri kullanabilirsiniz.
Bir şeylere ilgilerini teşvik etmek için sorular sorunHer şeyi soran ve her şeye dokunan oldukca meraklı çocuklar var, bazıları ise o denli meraklı değil. Evlatları çevrelerindeki dünya hakkında sorular sorarak ilgilerini uyandırmalıyız. Bununla beraber, anlamadıkları her şey için bir izahat bulmalarına ve onları araştırmalarına teşvik etmeliyiz.
Ergonomik yapmalarına ve karşılaştıkları sorunları çözmeye izin verinTehlikeli olmadığı sürece, bir nesneyi tanırken problemler ortaya çıktığında özerk bir halde çözüm aramalarına izin vermeliyiz. Bu devamlı sizin nezaretiniz altında gerçekleşmelidir ve gerektiğinde sabırlı olmalı ve tavsiyelerde bulunmalısınız.
Oyun ve hayal enerjisini kullanınÇözmeye çalışacakları rahat zorluklar önerebilirsiniz. Mesela, bir hikâye başlatıp onlardan devam etmelerini ve karakterlere ne işe yaradığını, Nasıl düşündüklerini, Nasıl tepki verdiklerini vb. açıklamalarını isteyebilirsiniz.
Çocuklarda bilimsel düşünmeyi teşvik etmek için hikayeler kullanınHikayeler, çocuklarda bilimsel düşünmeyi teşvik etmek için oldukca iyi bir vasıta olabilir. İlk başta hikayeyi onlara okuyacak ve hemen sonra akıl yürütmelerini ve anlayışlarını geliştirmek için sorular soracaksınız .
Ondan sonra, büyüdüklerinde, muhtemelen öteki kitapları okuyarak ve araştırarak vb. soruların yanıtlarını bulmaya çalışırlar.
Öğrenmelerini nazikçe yönlendirmekNasıl çözüleceğini bilmediği bir sorunla karşı karşıya kaldıklarında, onlara çözümü vermeyin . Aksine, düşünürken onları çözüme götürecek ipuçları verebilir yada sorular sorabilirsiniz. Bu şekilde çözümü onlar bulacaktır.
Gördüğünüz şeklinde, çocuklarda bilimsel düşünceyi teşvik etmek oldukca önemlidir. Bu durum, onlara yalnız bilimsel niteliği olan alanda değil, karşılaştıkları sorunları çözebilecek bağımsız bireyler olarak oluşumlarında da destek olacaktır. Anne babalar olarak bu öğrenme yolunda onların rehberleri olduğumuzu ve sabır, sevgi ve özveri ile evlatlarımızın her alanda mükemmel insanoğlu olmasına destek olabileceğimizi devamlı ihmal etmeyin .

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir